به گزارش شهرآرانیوز، پوشیدن لباسهای نخی و گشاد، مراقبت از موادغذایی که مصرف میکنیم، تردد کمتر در ساعتهای گرم روز، استفاده از لوازم حفاظتی مانند کلاه و عینک آفتابی و مصرف بیشتر مایعات نمونهای از راهکارهایی است که باید برای این منظور درنظر گرفت. راهکارهایی که بی اطلاعی یا بی توجهی نسبت به آنها میتواند سپری کردن این روزهای گرم را با چالشهای بیشتری روبه رو کند. هفتههای پیش قدری درباره مشکل گرمازدگی باهم صحبت کردیم و امروز میخواهیم مشکل عرق سوز شدن را باهم بررسی و برای آن راهکارهایی پیداکنیم. موضوعی که برای افرادی که ناچارند زیاد در خارج از خانه رفت وآمد کنند، یک مشکل شایع است.
تعریق نقش مهمی در حفظ سلامتی بدن دارد و به دفع مواد مضر بدن کمک بسیاری میکند. درواقع نقش یک سد دفاعی در برابر عفونت ها، مواد شیمیایی و اشعه فرابنفش خورشید را دارد و با کنترل دمای بدن، این مواد زائد را هم به بیرون از بدن هدایت میکند.
غدههای تعریق در نواحی مختلف بدن مانند کشاله ران و زیربغل در لایههای عمیقتر پوستی قرار دارند. زمانی که شخص عرق میکند این قطرهها از راه مجاری ویژهای به خارج از پوست راه پیدا میکنند.
اگر به هردلیلی این مجاری بسته باشند، قطرات عرق در لایههای زیرین پوست تجمع میکنند، درنتیجه سبب ساییدگی لایههای پوستی و احساس سوزش و خارش میشوند و قرمزی و التهاب از خود بر جای میگذارند. رطوبت و گرمایی که به سادگی میتواند زمینه رشد باکتری ها، قارچها و مخمرها را در این بخشها فراهم کند. در پزشکی به این عارضه عرق سوز شدن یا میلاریا میگویند.
به جز بخشهای خاصی از بدن مانند ناخنها و کانال گوش، تقریبا در همه نقاط بدن تعریق اتفاق میافتد و احتمال عرق سوز شدن وجود دارد. بااین همه، بخشهایی مانند زیربغل، زیرسینه و کشاله ران که لایههای پوستی به هم نزدیک ترند و امکان سایش پوست بیشتر است، عرق سوز شدن زیاد اتفاق میافتد.
گاهی برخی افراد در همه طول سال و بدون تجربه گرمای هوا گرفتار این مشکل هستند. این نوع عرق سوز شدن علتهای غیرمعمول دیگری دارد، مانند:
در این نوع، برجستگیهای شفافی مشابه تاول روی سطح پوست ایجاد میشود که درون آنها قطرات عرق جمع شده اند. معمولا نوزادان و خردسالان بیشتر درگیر این مشکل میشوند.
دراین نوع، از عرق سوز شدن روی پوست برجستگیهای قرمز و ملتهبی به وجود میآید. ناحیه درگیر بسیار خشک میشود و به شدت میخارد که میتواند سبب زخم و چرک شود.
این نوع عرق سوزی به ندرت و در لایههای عمیق پوستی اتفاق میافتد. بسیار دردناک است و برجستگیهای بزرگی مشابه کبودی روی سطح پوست ایجاد میشود و اگر به موقع درمان نشود به بیماریهایی مانند گرگرفتگی، خستگی مفرط و سکته گرمایی تبدیل میشود.
اگر عرق سوزی عفونتی نداشته باشد درمان آن دشوار نیست و میتوان بدون مراجعه به پزشک آن را برطرف کرد.
یکی از مؤثرترین راههای کاهش فوری دمای بدن گرفتن دوش آب سرد است که در عرض یکی دو دقیقه دمای بدن را پایین میآورد. البته به شرطی که از صابون و شویندهها و لوسیونهای معطر استفاده نکنید. این محصولات میتوانند پوست را تحریک و سبب انسداد منافذ و مجراهای عرق شوند.
کمپرس سرد میتواند به تسکین ناحیه عرق سوز کمک کند و تحریکات پوستی را کاهش دهد. برای این منظور هر یک ساعت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه کمپرس سرد روی ناحیه عرق سوز بگذارید. تکههای یخ را در یک کیسه پلاستیکی یا سیلیکونی بگذارید و سپس در حوله یا پارچهای تمیز بپیچید و روی قسمت عرق سوز بگذارید.
هرچه لباس به بدنتان کمتر برخورد داشته باشد، کمتر ناحیه عرق سوز اذیت میشود. برای این منظور لباسهای آزاد و نخی بپوشید تا پوستتان نفس بکشد و خنک شود.
کرم هیدروکورتیزون یک درصد، میتواند التهاب ناحیه عرق سوز را کاهش دهد. همچنین میتوانید از لوسیون کالامین برای تسکین خارش و سوزش ناحیه عرق سوز استفاده کنید. در این وقتها از ضدآفتاب و پودر بچه استفاده نکنید، چون منافذ پوست را میبندند.
آنتی هیستامینهای خوراکی به نام داروهای ضدحساسیت معروف اند و میتوان برای عرق سوز هم از آنها استفاده کرد. آنتی هیستامینهای خوراکی مانند بنادریل به کاهش خارش متوسط تا شدید ناشی از عرق سوز کمک زیادی میکنند.
پزشکان استفاده از زینک اکساید را برای کاهش التهابات پوستی، اگزما، از بین بردن جای جوش و آفتای سوختگی توصیه میکنند. پودر تالک و پماد ضدسایش پوست هم که ورزشکاران از آن استفاده میکنند نیز افزون بر زینک اکساید گزینههای خوبی برای درمان ناحیه عرق سوز هستند.
اگر پس از سه روز همچنان نشانههای عرق سوزی اذیتتان میکند یا ناحیه عرق سوز عفونی شده است، حتما به پزشک مراجعه کنید.
خیار یک خنک کننده طبیعی پوست است. یک عدد آن را حلقه حلقه کنید و همراه با چند برش لیموی تازه در ظرف آب سرد قرار دهید تا حسابی خیس بخورد. سپس حلقههای خیار را به مدت ۱۰ دقیقه روی پوست آسیب دیده خود قرار بدهید. روزی سه بار این کار را تکرار کنید.
آلوئه ورا
استفاده از ژل آلوئه ورا برروی محل سوختگی بسیار کارساز است. قدری ژل آلوئه ورا را روی محل عرق سوز شده قرار دهید و اجازه بدهید بیست دقیقه به همان حالت بماند، سپس با آب سرد بشویید. تا درمان کامل باید روزی دوبار این کار را تکرار کنید.